Itália- ahová az álmok vezetnek és ahol az álmok születnek

A „Napsütötte Toszkána” című film, és az alapjául szolgáló Frances Mayes azonos című regénye hatására sokakban megfogalmazódott a vágy egy toszkán élet után. Talán nem csak a filmben csodásan felújított villa, hanem az olaszok irigylésre méltó életszemlélete tette sokak számára ennyire vonzóvá ezt a lenyűgöző olasz régiót. Toszkána ciprusokkal szegélyezett kanyargós utcái, idilli falvai, a világörökség részeit képező városai, kulturális kincsei és a természettel harmóniában élő lakói nem költői túlzások, és nem is az írói képzelet túlszárnyalásai. A mi történetünket azonban egy másik film ihlette, így bizton állíthatjuk, hogy egy budapesti művészmozi termében is születhetnek olasz álmok, melyek egy életen át elkísérnek.

1999-ben, az ezredforduló előtti hónapokban járunk, „Latin vér” mozijeggyel a kezünkben. Amikor leültünk a Bem mozi termében nem is sejtettük, hogy Leonardo Pieraccioni megrendezi a mi életünket is és onnantól kezdve „latin vér” fog csörgedezni az ereinkben. Ez a film hozta el számunkra az igaz szerelmet, amit nem is aznap, hanem csak hónapokkal később fedeztünk fel. A film az első beszélgetéseink közös témája és az első közös álmunk alapja lett. Az első olaszországi utunk során bejártuk a „Latin vér” forgatási helyszíneit, szó szerint beültünk a kedvenc filmünk bárjába. Soha nem volt olyan finom még a kávénk, mint azon az édes nyári napon Stia főterén.

Innentől kezdve nem múlhatott el év, hogy ne térjünk vissza, visszavonhatatlanul beleszerettünk Toszkánába, ahol végül tíz évvel később kimondtuk a boldogító igent is. Ítália iránti imádatunkat az évek során művészi szintre emeltük. Hosszútávfutóként Róma, Firenze, Velence, Verona, Pisa és még számos gyönyörű olasz város maratoni versenyeit is teljesítettük, kezdetben egyedül, pár éve már a rajtvonalnál is együtt. Úgy gondoltuk ezt már nem nagyon lehet tovább fokozni, amikor 2018 decemberében a pisai maraton futása közben megszületett az olasz vállalkozásunk, a Toscaneria gondolata. Pár héttel később már az első céges leveleinket fogalmaztuk, az általunk ismert és elismert márkáknak címezve. Nem tudtuk érkezik-e valaha válasz vagy csupán a spam mappáik gyűjteményét gazdagítják leveleink. Izgalmas hetek állnak előttünk – gondoltuk, amikor másnap, majd a rákövetkező nap minden válasz megérkezett. Szinte a végtelenségig sorolhatnánk Olaszország természeti és kulturális csodáit, azonban számunkra a legnagyobb csoda ezekkel a válaszokkal kezdődött. Megdöbbentünk, hogy a világhírű vállalatok tulajdonosai és kiemelt vezetői küldték a válaszokat. Álmaink talán emlékeztették őket a saját kezdő lépéseikre, de a soraikból áradó emberség, mediterrán életöröm és bizalom, ami a szemünkben Olaszországot még nagyobbá tette.
 
Vendégcikkünk az olaszmamma.com oldalán.
2020. május