Pienza

A szeretet és a szépség álmából született – írta Giovanni Pascoli. Val d’Orcia legismertebb központja Pienza (korábbi nevén Corsignano), II. Pius pápa (Silvio Piccolomini Enea) otthonaként vált híressé. II. Pius a város újjáépítését Bernardo Rossellino építészre bízta, aki mindössze négy év alatt (1459 – 1462) kialakította a város idilli 14. századi arculatát, igazi építészeti ékszerdobozzá változtatva Pienzát.

Pienzában szinte megállt az idő, és a város a mai napig érintetlenül megőrizte Rosselino építészeti remekműveit és harmonikus városképét. Pienza szűk utcáin járva az az érzésünk, mintha egy reneszánsz festményben sétálnánk. 1996-ban Pienza és a teljes Val d’Orcia területe az UNESCO Világörökség részévé vált. A Pienzában található Palazzo Piccolominiben forgatták Franco Zeffirelli Rómeó és Júlia egyik meghatározó romantikus jelenetét. A Pienza főterén található Palazzo Comunale (Városháza) termében házasodtunk össze, így a mi történetünk is egybeforrt ezzel az idilli toszkán várossal.

A Pienzát egyszerűen nem lehet meglátogatni anélkül, hogy gasztronómiai élménnyel ne gazdagodnánk, többek között a híres Pecorino sajt is kihagyhatatlan.  A hagyományaik tükröződnek a rendezvényeikben is, ilyen például a szeptemberi „Fiera del Cacio” (sajtvásár) és a karácsonyi ünnepek alatt megrendezett „Gara del Panforte” (Panforte verseny) is. 

Pienza szépsége a Busatti vállalatot is megihlette, textíliát neveztek el róla.