„Toscana egy külön világ, öt élet sem lenne elég, hogy felfedezzük titkait.” – olvasható Frances Mayes Szép Toszkána című könyvében. És mennyire igaza van!  Toszkána Olaszország leggyönyörűbb tartománya, ciprusfákkal szegélyezett kanyargós utak, dombok és síkságok harmonikus váltakozása, idilli falvak és megannyi építészeti csodát rejtő városainak se szeri, se száma. Pisa, Firenze, San Gimignano, Monticchiello és a számunkra oly édes Pienza, minimum egy életre rabul ejti a szívet.

Toszkána világelsőnek számít az ökológia gazdálkodás terén is, valahogy ösztönösen érzik hogyan kell bánni a természettel. Imádják azt a „darabka” földet, ami a birtokukhoz tartozik és buja mediterrán kánaánná varázsolják. Innen gyökerezhet a hihetetlen életkedvük és a „per ora” szemléletük is, azaz addig értékelik a mindennapok szépségeit, amíg megtehetik. Szerencséjükre a szépségekből ezen a vidéken nem szenvednek hiányt.

Ha egy szóval kellene jellemezni Toszkánát, az a harmónia lenne. Szinte csodával határos módon Toszkánában minden mindennel összhangban van: az olajfa ligetek a mögöttük megbújó agriturismokkal, a kabócák ciripelése az éjszakai csenddel, a kanyargós utak az őket szegélyező leanderekkel….