Firenze

Firenze, a Pure Stagioni és az Idea Toscana márkáink szülővárosa, Toszkána fővárosa és mindenekelőtt jelentős kulturális-művészeti központ. Azt mondják, Firenze túlságosan rabja a múltjának, és ez igaz is. A város nem elégszik meg azzal, hogy elképesztően szép helyeit és páratlan múzeumait felajánlja a világnak, hanem önmaga is egy remekmű, melyet zseniális építészek, szobrászok és festők százai alakítottak, főleg a XIV. század folyamán. Firenze városközpontja 1982 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. Firenze városában sétálva a múlt kiemelkedő alakjainak – mint például Dante, Leonardo da Vinci és Michelangelo –  lábnyomaiban lépkedhetünk. A szó szoros értelmében, hiszen közterek, templomok és még az utcák is a csodálatos alkotásaikról tanúskodnak. 


Firenze nevezetességeinek az ismertetése több könyvnyi anyagot szolgáltat, érintőlegesen megemlítve a három leghíresebbet:

1. Az Uffizi képtár: amelynek a jelentése „irodák, hivatalok” a világ egyik leggazdagabb gyűjteményét rejti és a Medici család nevéhez köthető. A képtárban a leghíresebb alkotások (Botticelli: Vénusz születése; Botticelli: Tavasz; Tiziano: Urbino Vénusz; Michelangelo: Tondo Doni; Leonardo da Vinci: Angyali üdvözlete) mellett toszkán és a velencei iskola remekműveit is meg lehet csodálni.

2. Ponte Vecchio (Öreg Híd): Firenze összes hídját lerombolták 1944-ben, a Ponte Vecchio kivételével, melyet 1345-ben építettek. A hídon számos aranyműves műhely található, amelyek az egykori hentesboltok helyét foglalták el.

3. Battistero San Giovanni: Firenze legfontosabb szakrális tere, a Dóm-tér kiterjedt római kori palotaegyüttes romjain létesült. Az arányos épülettömb különösen hosszú múltra tekint vissza, már 897-ben is említik az oklevelek, de az építkezés 1150-ben fejeződött be. A nyolcszögletű centrális épület kétszintű, előképeinek a ravennai és a római keresztelőkápolnának zseniális ötvözete. Feltűnően gazdag a templom belső díszítése, akár egy értékes kincsekkel teli ékszerdoboz.