La Foce – Toszkána legszebb kertjeinek egyike

Toszkána legszebb panorámájával rendelkező villája az 1920-as években a híres angol-amerikai írónő Iris Origo (1902-1988) és férje tulajdonába került, a gyönyörű birtok ezen időszak alatt nyerte el jelenlegi arculatát. Amikor Antonio és Iris Origo megvásárolták a La Foce területét, Cecil Pinsent angol építészt bízták meg a főépületek átalakításával és a kert létrehozásával. A reneszánsz villa helyreállításán túl – amelyet eredetileg a XV. század végén építettek – a legfontosabb célkitűzés az Orcia-völgyre és az Amiata-hegyre való kerti kilátás kiterjesztése volt, amelyet maradéktalanul meg is valósítottak.

A La Foce kert fokozatosan növekedett 1925 és 1939 között. A modern kertet a mértani sövények és a terrakotta edényekben elhelyezett citromfák külön egységekre osztják. Travertin lépcsők vezetnek a rózsakerthez és egy lilaakáccal borított pergolához, amelyet levendula bokrok határolnak. A kert további teraszain cseresznyefák, fenyőfák, mediterrán fűszernövények és magasba törő ciprusok emelkednek. 

A La Foce magántulajdonban van, de a kert vezetett túrák keretén belül látogatható. A La Foce Firenze és Róma között félúton helyezkedik el, így például Siena, Arezzo és Assisi is könnyen megközelíthető. Olyan reneszánsz ékszerdobozok, mint Pienza, Montepulciano, Monticchiello és Montalcino pedig mindössze csak néhány kilométer távolságra található a La Foce birtoktól.

A La Foce domboldali fekvésének és Pinsent remek munkájának köszönhetően különleges panorámával rendelkezik a Val d’Orcia érintetlen völgyére (amely az UNESCO világörökség részét képezi). A villa és a kert a körülötte lévő természettel tökéletes harmóniát alkot, és ez teszi igazán a La Foce-t a XX. századi toszkán építészet kiemelkedő példájává.

A La Foce csodálatos – bár olykor bonyolult – éveit Iris Origo két művében meg is örökítette: Images and Shadows (Képek és árnyékok) és War in Val d’Orcia (Háború Val d’Orcia-ban).

 

Forrás és további információ: La Foce